بررسی کامل تانک چیفتن: ویژگی‌ها، تسلیحات و موتور

دنیای زرهی و توپخانه از قاب کاتاپلتیکاْن

The world of armor and artillery through the lens of katapeltikon

دنیای زرهی و توپخانه از قاب کاتاپلتیکاْن

The world of armor and artillery through the lens of katapeltikon

 

در سال ۱۹۵۵، کارشناسان زرهی انگلستان با توجه به تجربه‌های عملی، و اشکالات و نارسایی‌های تانک سنچوریون، پیشنهاد ساخت تانکی را دادند که پس از تولید به نام چیفتن نامگذاری شد.

در فاصله سال‌های ۱۹۶۰ تا ۱۹۶۳، اولین نمونه تانک چیفتن ساخته شد تا آزمایش‌های عملی بر روی آن اجرا شود. پس از انجام آزمایش‌های لازم، تانک چیفتن به خدمت ارتش انگلیس درآمد. از سال ۱۹۶۳ تا ۱۹۶۶، بر مبنای تجربیات عملی که بر روی تانک مارک ۱ به دست آمده بود، و پس از انجام تغییراتی، تانک چیفتن با مارک‌های ۲، ۳ و ۳/۱ تولید گردید.

پس از سفارش ایران برای خرید تانک‌های فوق، کشور انگلیس تغییراتی در دستگاه تهویه و تصفیه هوا و همچنین صافی موتور اصلی به وجود آورد و آن را مارک ۳/۳ نامیده و به ارتش ایران تحویل داد. در حال حاضر، تانک چیفتن موجود در ارتش ایران عبارت است از مارک ۳/۳، مارک ۵ و مارک ۵/۳.

تفاوت اصلی در تانک‌های مارک ۳/۳ و مارک ۵/۳ از نظر تکنولوژی، در نحوه عمل کردن جعبه دنده است. در جعبه دنده‌های مارک ۳، جهت اعمال دنده به صورت اتوماتیک، از دستگاه گاورنر در قسمت بالای جعبه دنده در چرخ دنده‌های دیفرانسیل استفاده شده است. همچنین جهت تعویض دنده، از پدال پایی استفاده می‌شود. در صورتی که در تانک‌های مارک ۵/۳، به جای گاورنر، از دستگاه سنسور متصل به شفت خروج نیرو و همچنین به جای پدال تعویض دنده‌ها، از دسته دنده به کار برده شده است. اما نحوه عملکرد هر دو نوع در مجموع یکسان است.

این تانک مجهز به یک قبضه توپ ۱۲۰ میلی‌متری خان‌دار است که دقت بسیار بالایی دارد و یک قبضه تیربار ۱۲.۷ میلی‌متری هم محور با توپ و دو دستگاه تیربار ۷.۶۲ میلی‌متری هم محور دارد. برای ایجاد پرده دود در هنگام جابجایی، دارای ۲ سری ۶ تایی نارنجک‌انداز دودزا است که در دو طرف برجک نصب شده است.

مزیت این تانک نسبت به تانک‌های دیگر زمان خود، مجهز بودن به سامانه تثبیت بود که قادر بود در حال حرکت نیز هدف معینی را زیر آتش قرار دهد. همچنین دارا بودن دستگاه تهویه و تصفیه ویژه است که امکان اجرای عملیات را در مناطق آلوده به مواد شیمیایی و رادیواکتیو میسر می‌سازد.

سامانه تولید نیروی تانک چیفتن دو دستگاه موتور شش سیلندر و سه سیلندر دیزلی دو زمانه است که به نام موتور اصلی و موتور کمکی نامیده میشوند.

نیروی حاصل از موتور اصلی صرف حرکت و جابه جایی تانک شده و از موتور کمکی برای منظورهای زیر استفاده می شود.

1_ تامین برق مورد نیاز برجک 2_ شارژ باطری‌ها 3_ به کار انداختن استارت هیدرولیکی موتور اصلی 4_ گرم کردن موتور اصلی قبل از استارت زدن

موتور اصلی تانک چیفتن موتوری است ۶ سیلندر ، قائم ، دیزلی دو زمانه، پیستون متقابل که به وسیله مایع خنک کننده تحت فشار خنک می‌شود.
نسبت تراکم ان ۱۶ به ۱ و قدرت خروجی موتور در ۲۱۰۰ دور در دقیقه حدود ۷۵۰ اسب بخار است این موتور مجهز به دو دستگاه میل لنگ بوده و به هر کدام از آنها ۶ عدد شاتون و در نتیجه ۶ عدد پیستون متصل است که میل لنگ ها به نام میل لنگ دود در بالا و میل لنگ هوا در پایین، نام گذاری شده است.
موتورهای اصلی و کمکی تانک چیفتن فاقد سرسیلندر و سوپاپ دود و هوا هستند ، به جای سوپاپ‌های دود و هوا به منظور ورود و خروج گازها از دریچه هایی در بدنه بوش استفاده شده است و دریچه های خروج دود اگزوز نسبت به نقطه مرگ وسط °۱۲ جلوتر است در نتیجه پس از مرحله انفجار دریچه های دود زودتر از دریچه های هوا باز میشوند و گازهای حاصل از مواد سوختی خارج و پس از باز شدن دریچه هوا با توجه به تحت فشار بودن هوای دمنده عمل تخلیه و تنظیف به خوبی صورت میگیرد. در مرحله تنفس فشار هوای داخل سیلندر ۷ پوند بیشتر از هوای جو (بیرون) است.
سوخت مورد نیاز موتور در ۴ عدد باکهای فوقانی ذخیره و سپس از طریق دو عدد باکهای تحتانی که کف دهلیز موتور تعبیه شدهاند با به کار افتادن دو دستگاه پمپ الکتریکی گازوییل به پمپ انژکتور و انژکتورها رسیده با فشار ۱۷۵ اتمسفر به داخل سیلندر تزریق میشود
در طرفین دهلیز موتور دو عدد شیر تخلیه آب تعبیه شده است که هر چند وقت یکبار و هنگام انجام سرویس های فنی با باز کردن این شیرها به مدت یک دقیقه آب موجود در داخل باکهای پایین تخلیه می شود.
با ایجاد تغییراتی در پمپ انژکتور موتور تانک چیفتن می‌توان از نفت و پارافین و سایر سوخت های مایع استفاده نمود.
برای روشن کردن موتور اصلی از دو سیستم استارت برقی و استارت هیدرولیکی استفاده می‌شود که استارت برقی به منظور استارت های سریع و استارت هیدرولیکی جهت روشن کردن موتور در هوای سرد بکار برده میشود.

سوالاتی که در این مقاله به آن پاسخ داده شد

تانک چیفتن در سال ۱۹۵۵ توسط کارشناسان زرهی انگلستان طراحی شد و نمونه‌های اولیه آن بین سال‌های ۱۹۶۰ تا ۱۹۶۳ تولید شدند.

طراحی این تانک برای رفع نارسایی‌های تانک سنچوریون و پاسخ به نیازهای جدید عملیاتی ارتش انگلستان انجام شد.

مدل‌های مارک ۳/۳، مارک ۵ و مارک ۵/۳ از تانک چیفتن در ارتش ایران به‌کار گرفته شده‌اند.

تفاوت اصلی آن‌ها در سیستم جعبه‌دنده است؛ مارک ۳/۳ از گاورنر و پدال استفاده می‌کند، درحالی‌که مارک ۵/۳ از سنسور و دسته دنده بهره می‌برد.

این تانک دارای یک قبضه توپ ۱۲۰ میلی‌متری خان‌دار با دقت بالا است که قابلیت هدف‌گیری در حال حرکت را دارد.

سامانه تثبیت‌کننده برای شلیک در حال حرکت، تهویه و تصفیه مخصوص برای مقاومت در برابر مواد شیمیایی و رادیواکتیو از مهم‌ترین مزایای آن است.

موتور آن ۶ سیلندر، دیزلی دو زمانه با پیستون متقابل و قدرت ۷۵۰ اسب بخار است و از دو میل‌لنگ بهره می‌برد.

موتور دارای دو سیستم استارت برقی برای روشن شدن سریع و هیدرولیکی برای شرایط سرد است.

نوشته شده در میز نظامی زاویه دید

برچسب ها:

رسانه زاویه دید را در تلگرام دنبال کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *