دنیای زرهی و توپخانه از قاب کاتاپلتیکاْن
The world of armor and artillery through the lens of katapeltikon
دنیای زرهی و توپخانه از قاب کاتاپلتیکاْن
The world of armor and artillery through the lens of katapeltikon
در سال ۱۹۵۵، کارشناسان زرهی انگلستان با توجه به تجربههای عملی، و اشکالات و نارساییهای تانک سنچوریون، پیشنهاد ساخت تانکی را دادند که پس از تولید به نام چیفتن نامگذاری شد.
در فاصله سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۶۳، اولین نمونه تانک چیفتن ساخته شد تا آزمایشهای عملی بر روی آن اجرا شود. پس از انجام آزمایشهای لازم، تانک چیفتن به خدمت ارتش انگلیس درآمد. از سال ۱۹۶۳ تا ۱۹۶۶، بر مبنای تجربیات عملی که بر روی تانک مارک ۱ به دست آمده بود، و پس از انجام تغییراتی، تانک چیفتن با مارکهای ۲، ۳ و ۳/۱ تولید گردید.
پس از سفارش ایران برای خرید تانکهای فوق، کشور انگلیس تغییراتی در دستگاه تهویه و تصفیه هوا و همچنین صافی موتور اصلی به وجود آورد و آن را مارک ۳/۳ نامیده و به ارتش ایران تحویل داد. در حال حاضر، تانک چیفتن موجود در ارتش ایران عبارت است از مارک ۳/۳، مارک ۵ و مارک ۵/۳.
تفاوت اصلی در تانکهای مارک ۳/۳ و مارک ۵/۳ از نظر تکنولوژی، در نحوه عمل کردن جعبه دنده است. در جعبه دندههای مارک ۳، جهت اعمال دنده به صورت اتوماتیک، از دستگاه گاورنر در قسمت بالای جعبه دنده در چرخ دندههای دیفرانسیل استفاده شده است. همچنین جهت تعویض دنده، از پدال پایی استفاده میشود. در صورتی که در تانکهای مارک ۵/۳، به جای گاورنر، از دستگاه سنسور متصل به شفت خروج نیرو و همچنین به جای پدال تعویض دندهها، از دسته دنده به کار برده شده است. اما نحوه عملکرد هر دو نوع در مجموع یکسان است.
این تانک مجهز به یک قبضه توپ ۱۲۰ میلیمتری خاندار است که دقت بسیار بالایی دارد و یک قبضه تیربار ۱۲.۷ میلیمتری هم محور با توپ و دو دستگاه تیربار ۷.۶۲ میلیمتری هم محور دارد. برای ایجاد پرده دود در هنگام جابجایی، دارای ۲ سری ۶ تایی نارنجکانداز دودزا است که در دو طرف برجک نصب شده است.
مزیت این تانک نسبت به تانکهای دیگر زمان خود، مجهز بودن به سامانه تثبیت بود که قادر بود در حال حرکت نیز هدف معینی را زیر آتش قرار دهد. همچنین دارا بودن دستگاه تهویه و تصفیه ویژه است که امکان اجرای عملیات را در مناطق آلوده به مواد شیمیایی و رادیواکتیو میسر میسازد.
سامانه تولید نیروی تانک چیفتن دو دستگاه موتور شش سیلندر و سه سیلندر دیزلی دو زمانه است که به نام موتور اصلی و موتور کمکی نامیده میشوند.
نیروی حاصل از موتور اصلی صرف حرکت و جابه جایی تانک شده و از موتور کمکی برای منظورهای زیر استفاده می شود.
1_ تامین برق مورد نیاز برجک 2_ شارژ باطریها 3_ به کار انداختن استارت هیدرولیکی موتور اصلی 4_ گرم کردن موتور اصلی قبل از استارت زدن
سوالاتی که در این مقاله به آن پاسخ داده شد
تانک چیفتن در چه سالی طراحی و تولید شد؟
تانک چیفتن در سال ۱۹۵۵ توسط کارشناسان زرهی انگلستان طراحی شد و نمونههای اولیه آن بین سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۶۳ تولید شدند.
علت طراحی تانک چیفتن چه بود؟
طراحی این تانک برای رفع نارساییهای تانک سنچوریون و پاسخ به نیازهای جدید عملیاتی ارتش انگلستان انجام شد.
چه مدلهایی از تانک چیفتن در ایران موجود است؟
مدلهای مارک ۳/۳، مارک ۵ و مارک ۵/۳ از تانک چیفتن در ارتش ایران بهکار گرفته شدهاند.
تفاوت اصلی بین تانکهای مارک ۳/۳ و مارک ۵/۳ در چیست؟
تفاوت اصلی آنها در سیستم جعبهدنده است؛ مارک ۳/۳ از گاورنر و پدال استفاده میکند، درحالیکه مارک ۵/۳ از سنسور و دسته دنده بهره میبرد.
توپ اصلی تانک چیفتن چه ویژگیهایی دارد؟
این تانک دارای یک قبضه توپ ۱۲۰ میلیمتری خاندار با دقت بالا است که قابلیت هدفگیری در حال حرکت را دارد.
مزیتهای ویژه تانک چیفتن چیست؟
سامانه تثبیتکننده برای شلیک در حال حرکت، تهویه و تصفیه مخصوص برای مقاومت در برابر مواد شیمیایی و رادیواکتیو از مهمترین مزایای آن است.
نوع موتور تانک چیفتن چگونه است؟
موتور آن ۶ سیلندر، دیزلی دو زمانه با پیستون متقابل و قدرت ۷۵۰ اسب بخار است و از دو میللنگ بهره میبرد.
سیستم استارت موتور چگونه عمل میکند؟
موتور دارای دو سیستم استارت برقی برای روشن شدن سریع و هیدرولیکی برای شرایط سرد است.
نوشته شده در میز نظامی زاویه دید
برچسب ها: